Info Een unieke geborduurde sjaal voor WZC-bewoners

Een unieke geborduurde sjaal voor WZC-bewoners

In het Mintus-woonzorgcentrum Van Zuylen heeft kunstenares Ilse Van Roy enkele bewoners een unieke handgeborduurde sjaal geschonken. De sjaals maken deel uit van het project “Je ne suis pas le vent”, en symboliseren het toedekken en omarmen van mensen. Het is een warm gebaar waarmee Ilse Van Roy, samen met uitvaartplanner Sereni, ouderen spontaan de hand reikt in coronatijden. Dit gebaar stelt Compassionate Brugge bijzonder op prijs.

Bewoners Denise Roosebrouck en Juliaan Inghels kregen hun persoonlijke handgeborduurde sjaal van de kunstenares. “De sjaals zijn unieke stukken, die ik versier met borduursels,” vertelt Ilse Van Roy“De mensen van woonzorgcentrum Van Zuylen gaven mij enkele kernwoorden waarmee ze Denise en Juliaan typeerden, en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Onder het motto ‘Je ne suis pas le vent’ kregen ze een gepersonaliseerd stuk textiel, waarmee ze zich gekoesterd kunnen voelen. Als kunstenares steek ik ouderen, die in deze tijden vaak eenzaamheid en moeilijke momenten ervaren, een hart onder de riem. Mijn vader en mijn broer hebben altijd veel werk verzet in de woonzorgcentra in de buurt waar wij woonden.”

Wij zijn een zorgonderneming en brengen mensen bijeen

Bram Coussement, CEO Sereni

De schenking van Ilse Van Roy is een spontaan gebaar, waar uitvaartkoepel Sereni graag zijn naam aan verbindt. Sereni is actief in het hele land en heeft naast het levenseinde veel aandacht voor de verbinding tussen mensen, ongeacht hun leeftijd. “Wij zijn een zorgonderneming en brengen mensen bijeen,” zegt Bram Coussement van Sereni. “We informeren ze, en praten met hen over fundamentele thema’s die het leven en het levenseinde bepalen. We zijn blij dat we samen met Ilse deze twee Brugse senioren een warm geschenkje kunnen geven.”

De overhandiging van de sjaals gebeurde, coronaproof uiteraard, in het bijzijn van de directie en een animator van WZC Van Zuylen, en nauwe verwanten van beide bewoners.

Buurtverbinding voor iedereen die met vereenzaming, verdriet en verlies te maken krijgt, duurzaam verankeren.”

Pablo Annys, schepen van Sociale zaken en Mintus-voorzitter

“Wij zijn in deze tijden bijzonder dankbaar voor elk engagement,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale zaken en Mintus-voorzitter. “De persoonlijke creaties van Ilse Van Roy zijn een hartverwarmend gebaar. Uiteraard zien we erop toe, dat álle bewoners in onze woonzorgcentra op ieder moment gekoesterd en goed omringd worden. Dat is de beste remedie tegen eenzaamheid. Het is geen toeval dat de overhandiging van deze sjaals plaatsvond in ons wzc in Sint-Kruis-Brugge. Een week geleden zijn we hier begonnen met de bevragingen voor ‘Compassionate Brugge’. Met dit project willen we de buurtverbinding voor iedereen die met vereenzaming, verdriet en verlies te maken krijgt, duurzaam verankeren. Het is essentieel om daar in een warme stad blijvend aandacht voor te hebben, over de generaties heen.”

Ilse Van Roy over haar project “Je ne suis pas le vent” voor ouderen in woonzorgcentra.


Abonneer je op ONTroerd Magazine
Een magazine over  de kringloop van het leven en alle emoties die daarmee gepaard gaan. ONTroerd Magazine komt tweemaal per jaar uit.